Tyre stretch – padangų “ištempimas”. Montuojamos padangos plotis būna mažesnis, nei ratlankio plotis, todėl ji ištempiama, o jos kraštai tampa nuožulnūs į rato vidurį.

Kam to reikia? Stretch’as padeda tuomet, kai paprasto dydžio padangos netelpa po arkomis. Neretai didelio pločio ratlankiai, mašinos drop’as bei kiti faktoriai apriboja vietą po arkomis, todėl net ir nedidelio aukščio padanga ten jau nebetilps. Kartais situacijos negelbsti net ir tai, jog naudojamos žemo profilio padangos – tuomet į pagalbą galima pasitelkti stretch’ą. Stretch’as taipogi gali būti naudojamas tik dėl estetinės naudos, stretchinta padanga taipogi tampa žemesne.

Kaip stretchin’ama? Pirma reikia užmontuoti padangas ant ratlankių. Tuomet yra du variantai: pirmas – padangas pripučia specialiu “blasteriu”, kuris sukuria didelį oro spaudimą ir gūsį. Deja, ne visuose servisuose yra toks įrenginys, o be jo vargu ar pavyks pripūsti padangas, kuomet padanga gerokai siauresnė, nei ratlankis. Tuomet lieka antrasis būdas – pripūsti padangas pačiam, aerozolio pagalba. Šiam darbui tiks plaukų lakas, dezodorantas ar kitas degus/sprogus purškiamas aerozolis. Šis būdas pavojingas – būkite atsargūs.

Kaip pasirinkti padangas stretch’ui? Padanga turi būti siauresnė, nei ratlankis, todėl ant 6J pločio ratlankio gali būti montuojama 155-165 pločio padanga, ant 7J – 175-185, ant 8J – 185-205, ant 9J – 205-215 ir t.t. Kaip padanga “guls” ant ratlankio priklauso ne tik nuo jos pločio, bet ir nuo jos aukščio, kraštų specifikos bei nuo padangos gamintojo. Skirtingų gamintojų, bet vienodų išmatavimų padangos gali skirtingai stretchintis ant to paties pločio ratlankio, todėl geriausias būdas rasti sau optimaliausią variantą  – išmėginti skirtingas padangas. Apytikslius skirtumus tarp esamų padangų ir stretched galite paskaičiuoti pasinaudodami Tire Calculator, arba Willtheyfit skaičiuokle.

tirestretch-003 tirestretch-005 tirestretch-010 tirestretch-008 tirestretch-012 OLYMPUS DIGITAL CAMERA tirestretch-007

Pavyzdžiai. Internete yra kuriamos galerijos, kuriose galite rasti skirtingų išmatavimų stretched padangas. Šios galerijos gerokai padeda beieškant optimalaus varianto.

www.tyrestretch.com – didelė, kasdieną papildoma, stretched padangų išmatavimų bei foto duomenų bazė.

www.rimtuck.com – tinklapis, kuriame galima ieškoti stretched padangų pagal auto markę, modelį bei metus, pagal ratlankių išmatavimus bei ET ir J duomenis, bei pagal padangų išmatavimus.

Forumai, kuriuose galima rasti daug naudingos informacijos, susijusios su stretch’u:

  • Wheel Whores forum – TYRES/CHASSIS/CAMBER
  • Consolidated Tire Stretch Thread! – VIPStyleCars.com
  • Most Extreme Tire Stretch Thread – Zilvia.net Forums

Related Posts